Favoriete tools of oefeningen

Favoriete tools of oefeningen

 

Er zijn zo van die favoriete tools of oefeningen die ik graag gebruik. Voor mij is dat de GAS en REM.
Je kan deze oefening breed inzetten, bijvoorbeeld op relationeel vlak of net heel specifiek, bijvoorbeeld op vlak van affectie. Je kan deze oefening gebruiken binnen een partnerrelatie of in relatie met je tiener. Je zou hem ook op werkvlak kunnen gebruiken.
Voorwaarde is dat de relatie veilig is en er vertrouwen is tussen beide.
Je kan er vele richtingen mee uit en accenten leggen. Een ruim te interpreteren voorbeeld en kort door de bocht:
Je maakt je noden en behoeften inzichtelijk door zaken te benoemen die jou in de positive zin stimuleren. Dit vanuit acties van jezelf.
Je geeft je partner, kind, collega zicht op stimulerende acties van hem/haar die jou een boost geven, ondersteunen, het fijne van jou naar boven halen.
Omgekeerd maak je inzichtelijk wat er voor zorgt dat jij op de rem gaat staan. Acties die ervoor zorgen dat je vertraagt, afstand neemt of in de aanval gaat, dat je in de negatieve zin getriggerd wordt door de andere.
Jouw eigen rem zijn dan jouw eigen acties die ervoor zorgen dat je vrolijke zelf gedimd wordt, er onevenwichten zijn.
Je kan het oppervlakkig informatief houden, een aanzet geven tot open concrete communicatie of net direct praktisch aan de slag gaan.
Je kan onderliggende belemmerende gedachten, patronen of triggers onder de loep nemen.
Je krijgt door de gas-rem oefening een massa aan informatie die je (on)rechtstreeks kan linken aan het auti-verwerkend brein of een meer neuro-typisch brein.
Een toffe multi-inzetbare tool dus.